5 shenja se jeni egoist dhe si ta ndryshoni atë

5 shenja se jeni egoist dhe si ta ndryshoni atë

Si njerëz, ne jemi të programuar të kujdesemi për veten. Sidoqoftë, ekziston një ndryshim i madh midis të kujdesurit për veten dhe të qenurit egoist. Kështu që sot ne duam të ndajmë disa shenja se jeni egoist, kështu që mund të përpiqeni të ndryshoni qëndrimin tuaj nëse zbuloni se jeni.

Të mendosh për veten nuk është i pajtueshëm me bujarinë, sjelljen vetëmohuese dhe solidaritetin. Në fakt, në shoqërinë ku jetojmë sot, ju mund të korrni shumë përfitime duke qenë altruist dhe bujar. Përfitimet shpesh kanë një vlerë të brendshme, kështu që motivimi juaj do të mbetet i lartë.

Shumë mendojnë se duhet të jenë egoist sepse të gjithë të tjerët janë egoistë dhe sepse shoqëria prodhon një sasi të jashtëzakonshme pasigurie. Sidoqoftë, zgjedhja e një jete më bujare, dhe të qenit më të interesuar për të tjerët dhe më pak individualist, është gjithmonë mënyra më e mirë për të tërhequr mundësi.

Shenjat se jeni egoist: Si e dini nëse jeni një person egoist?

Njerëzit janë natyrshëm egoist sepse egoizmi buron nga nevoja për mbijetesë. Sidoqoftë, dhembshuria u bë gjithashtu një veçori që u ngrit për të njëjtën arsye. Në fund të fundit, njerëzit e asaj natyre ndoshta nuk do të kishin mbijetuar po të mos ishte aftësia jonë për të krijuar partneritete.

Në këtë mënyrë, është e domosdoshme të ripërcaktojmë egoizmin dhe të gjejmë ekuilibrin midis interesave tona dhe interesave të shoqërisë në të cilën jetojmë.

Shenjat që ju jeni egoist: Duar duke treguar
1. A keni vështirësi të kuptoni përfitimet e të qenit bujar?

Me të vërtetë, të menduarit për të mirën e përbashkët ose më të mirën për të tjerët është gjithashtu një veprim që është në një farë mase edhe egoist sepse, të paktën në teori, ajo që është e mirë për grupin ose tjetrën është gjithashtu e dobishme për individin .

Një person egoist nuk është në gjendje të shohë përfitimet e ndarjes së kohës, njohurive dhe burimeve të tij me të tjerët. Njerëzit egoistë thjesht mendojnë se ajo që është një përfitim i drejtpërdrejtë për ta është një përfitim i vërtetë, ose – më keq: që është më mirë të kesh përfitimin e tyre të vogël sesa të kesh një avantazh të madh që duhet të ndash me të tjerët.

7 shenja se keni nevojë për më shumë vetë-njohuri

2. A nervozoheni kur ndjeheni jashtë kontrollit?

Të jesh në gjendje të mbash kontrollin është një gjë e mirë, por çfarë ndodh në të vërtetë kur personi tjetër është ai që kontrollon? Happensfarë ndodh me ju kur duhet t’u besoni të tjerëve? A jeni në gjendje të heqni dorë nga përgjegjësia ndaj të tjerëve në një mënyrë të mirë? A mund ta respektoni vendimin e tyre dhe t’i përmbaheni?

Për një person egoist, kontributet dhe nevojat e të tjerëve do të jenë më pak të rëndësishme dhe të vlefshme sesa kontributet dhe nevojat e tyre.

Njerëzit egoistë kanë nevojë të kontrollojnë gjithçka që i shqetëson, si drejtpërdrejt ashtu edhe indirekt. Kjo nevojë për kontroll i bën ata tepër kritikë ndaj të tjerëve dhe i bën ata të shmangin mendërisht çdo gjë që mund të përfshijë ndarjen e përgjegjësisë ose të lënë kontrollin e tyre.

Vizatimi i gruas me ankth
3. A keni probleme të punoni në grupe?

Bashkëpunimi kërkon aftësinë për të dëgjuar, për të pranuar përgjegjësi dhe për të pranuar mendimet dhe sugjerimet që sjellin të tjerët. Kjo është e lidhur ngushtë me nevojën e fortë për të mbajtur kontrollin, siç kemi përmendur tashmë në paragrafin e mëparshëm. Në këtë mënyrë, mund të themi se pamundësia për të punuar si pjesë e një ekipi mund të jetë një shenjë se jeni egoist dhe të tregoni se keni një problem me egoizëm.

Aftësia e mirë për të punuar në grupe ose inteligjencë kolektive, nëse dëshironi, është thelbësore për këdo kur bëhet fjalë për një situatë sociale. Kjo është arsyeja pse bashkëpunimi është kaq i rëndësishëm në të gjitha aspektet, nga arsimi në zgjerimet brenda komunitetit të biznesit.

Ne mund të arrijmë më shumë nëse punojmë mirë së bashku, nëse të gjithë kontribuojnë atë që munden dhe ua vë në dispozicion të tjerëve, në mënyrë që të tjerët të mund të vazhdojnë të hulumtojnë dhe zgjerojnë njohuritë e tyre. Një person egoist nuk është në gjendje ta shohë këtë sepse beson se ajo që fitojnë të tjerët është humbja e tyre, kur është më tepër një përfitim për të gjithë.

Vetë-mashtrim: Gënjeshtra që ju vazhdojnë

4. A është e vështirë të fajësohet?

Shmangia e gabimit është një mënyrë standarde për të justifikuar që diçka nuk ka shkuar ashtu siç mundet. Pas një personi i cili nuk është në gjendje të marrë pjesën e tij të përgjegjësisë është ndoshta një person egoist që di vetëm se si të shmangë qortimet ose të duket keq.

Sidoqoftë, marrja e përgjegjësisë në të vërtetë ndjehet shumë çliruese sepse shumë prej saj përfshijnë pranimin e një gabimi që kanë bërë të tjerët pa i dënuar apo dënuar ata për të. Pranimi i përgjegjësisë pa barrën e fajit në të vërtetë është një gjest i madh i bujarisë drejtuar edhe ndaj vetvetes, i cili mund të përfitojë nga bujaria që ata kanë treguar kur është e nevojshme në situata të tjera.

5. A mendoni se nuk mund të jetë kurrë e mjaftueshme dhe që gjithmonë dëshironi më shumë?

Nëse jeni një person i cili nuk është i kënaqur me atë që keni tashmë, shqetësimi juaj kryesor do të jetë gjithmonë të fitoni gjithnjë e më shumë, dhe kështu që nevojat e të tjerëve gjithmonë do të bien në sfond për nevojat tuaja. Një person që nuk e di se çfarë ka, gjithmonë do të ndjehet i pafat dhe i varfër. Ai do të jetë në gjendje të shohë vlerën në çdo gjë që, megjithëse e parëndësishme, mund të jetë ajo që i nevojitet vërtet.

Grua egoiste që shqetësohet
Pas njerëzve sipërfaqësorë dhe materialistë, zakonisht gjeni njerëz egoistë që ndjehen të interesuar vetëm për nevojat e tyre materiale, prandaj përçmojnë ose injorojnë nevojat e të tjerëve, përfshirë nevojat shpirtërore të të tjerëve.

Kur kam humbur egon, kam marrë gjithçka tjetër
Kur kam humbur egon, kam marrë gjithçka tjetër
Egoja jonë është një produkt i edukimit të dobët emocional, i cili është përqendruar në një ide: suksesi do të thotë të tregosh të tjerëve një imazh pa të meta, frikë ose dyshime.

Be the first to comment

Leave a Reply