10 Mënyra për të mbrojtur veten nga vjedhjet e identiteti

10 Mënyra për të mbrojtur veten nga vjedhjet e identiteti

Një nga krimet më të përhapura është më e lehtë për të mbrojtur kundër

10 mënyra të Frank për të mbrojtur veten nga vjedhjet e identitetit
Me identitetin e dikujt të vjedhur çdo dy sekonda, vjedhja e identitetit është një nga krimet më të përhapura në botë. Por është gjithashtu një nga më të lehtë për të mbrojtur kundër. Eksperti i mashtrimit Frank Abagnale ofron 10 hapa të lehtë për të ndihmuar në mundjen e hajdutëve të identitetit.
SharePlay Video
Me identitetin e dikujt të vjedhur çdo dy sekonda, vjedhja e identitetit është një nga krimet më të përhapura në botë. Por është gjithashtu një nga më të lehtë për të mbrojtur kundër. Ambasadori i rrjetit të monitorimit të mashtrimit AARP dhe eksperti Frank Abagnale ofrojnë 10 hapa të lehtë për të ndihmuar në hajdutët e identitetit:

Regjistrohu për Newsletter AARP Money për më shumë mbi financat, mashtrimet dhe mashtrimet

Blloko kutinë tuaj të postës. Nëse juaji nuk bllokohet, mund të blini një kuti postare të mbyllur duke filluar në rreth 40 dollarë.
Mos leni asgjë me vlerë në makinën tuaj të parkuar për të tunduar hajdutët e identitetit. Kjo do të thotë portofolin, laptopin dhe pajisjen tuaj mobile.
Mos i hidhni vetëm dokumentet tuaja të ndjeshme në plehrat ose në kazanët e riciklimit – copëtojeni ato së pari.
Përdorni një shredder mikro-prerë – lloji që copëton dokumentet në konfeti – për të shkatërruar dokumentet tuaja të ndjeshme. Shredderët me mikro-prerje kushtojnë rreth 30 dollarë.
Siguro smartphone tuaj me një fjalëkalim. Një studim i AARP zbuloi se më shumë se një e katërta e të rriturve me smartfonë dështojnë t’i mbrojnë ata me një fjalëkalim. Kur vendosni fjalëkalimin tuaj, shmangni ato që do të ishin të lehta për t’u menduar, si ditët e lindjes, emrat e fëmijëve, emrat e kafshëve ose numrat në një sekuencë (1,2,3,4).
Siguroni kompjuterin tuaj duke ndryshuar rregullisht fjalëkalimet për të zvogëluar rrezikun e vjedhjes së identitetit në internet. Ekspertët sugjerojnë ndryshimin e fjalëkalimeve të paktën çdo tre muaj. Konsideroni krijimin e një passphrase – diçka e lehtë për të kujtuar, por vështirë për të goditur. Për shembull, merrni slloganin “Vetëm bëjeni!” Merrni hapat, ndryshoni “o” në zero dhe “i” tek një, dhe keni “Justd01t!”
Mos e ndani pa dyshim numrin tuaj të Sigurimeve Shoqërore. Vetëm ndani atë për arsye tatimore, për të marrë kredi dhe për të verifikuar punësimin. Dhe mos e mbani kartën tuaj të Medicare nëse nuk jeni në rrugën tuaj për një takim të kujdesit shëndetësor. Në vend të kësaj, bëni një kopje dhe të zezë të gjithë, por katër shifrat e fundit. Ky informacion është i mjaftueshëm për një ofrues për të filluar në rast emergjence.
Përdorni një stilolaps xhel për të shkruar kontrollet. Hajdutët e postës mund të lajnë stilolapsin me stilolaps dhe të rishkruajnë kontrollin.

Përdorni fjalëkalime të forta për të mbrojtur llogaritë financiare. Konsideroni një fjalëkalim në vend të vetëm një kodkalim ose fjalëkalim.
Mos jepni informacion personal nëpërmjet telefonit, nëpërmjet internetit ose përmes postës së rregullt, përveç nëse keni filluar atë kontakt. Nëse merrni një komunikim nga dikush që pretendon të jetë institucioni juaj financiar, mos u përgjigjni. Në vend të kësaj, kontaktoni institucionin me një numër që e dini se është i saktë.
A keni qenë të scammed ose keni vërejtur një scam? Ndani historinë tuaj në hartën interaktive të AARP-së ​​për përcjelljen e mashtrimeve. Ju gjithashtu mund të vizitoni hartën për të lexuar njoftimet për zbatimin e ligjit në lidhje me mashtrimet dhe mashtrimet në zonën tuaj.

Be the first to comment

Leave a Reply