Sa i sigurt është fëmija juaj në internet?

 

Sa i sigurt është fëmija juaj në internet?
Rinia ka një marrëdhënie më të relaksuar me sigurinë në internet se pjesa tjetër e popullsisë, duke treguar një raport të ri.
Neni shkruar nga: Hanne Bernhardsen Nordvåg
Azhurnimi i fundit 18 shtator 2017

Sa i sigurt është fëmija juaj në internet?
“Ajo që shohim është se niveli i njohurive është i ulët dhe niveli i pasigurisë është i lartë. Të rinjtë nuk dinë se çfarë të bëjnë dhe jo të bëjnë, të cilat shpesh mund të çojnë në gabime “, thotë këshilltari i lartë në Qendrën Norvegjeze për Sigurinë e Informacionit (NorSIS), Bjarte Malmedal.

Ai është një nga autorët pas një raporti të ri nga NorSIS , ku duket se të rinjtë janë të turpshme kur është fjala për sigurinë e internetit.

– Në përgjithësi, të rinjtë e konsiderojnë rrezikun e kërcënimeve në internet si më pak se pjesa tjetër e popullsisë. Ajo është më e ulta midis djemve dhe është reflektuar në sjelljen e tyre.

Bëni jetën e lëvizshme më të sigurt për fëmijën tuaj
Ndarja e fjalëkalimeve për “vija”
Malmedal tërheq Snapchat si një shembull.

“Në Snapchat, të rinjtë janë shumë të prirur për të numëruar të ashtuquajturat” streaks “- kështu që sa ditë të njëpasnjëshme ju dhe një mik arrijnë të kapen me njëri-tjetrin. Nëse kaloni një ditë, counter është rivendosur, shpjegon ai.

– Këto “vija” u japin njohje sociale dhe janë kaq të rëndësishme që të rinjtë të ndajnë fjalëkalimet me njëri-tjetrin kur nuk kanë aftësinë për të kapur veten. Ndonjëherë kjo shkon keq dhe fjalëkalimi keqpërdoret.

Trajnim i keq
Parametrat për sjellje të sigurt në sondazhin e NorSIS përfshijnë si të përdorin fjalëkalimet, çfarë të bëni për të mbrojtur veten dhe për të kopjuar të dhëna të rëndësishme.

Rinia dhe siguria e internetit
Te zgjuar … ?: Që të rinjtë janë rritur në botën digjitale nuk do të thotë se ata dinë më shumë për sigurinë e internetit.
Që të rinjtë të shënojnë keq për këtë, Malmedal lidhet me mungesën e përvojës, si dhe mënyrën se si të rinjtë mësojnë për sigurinë në internet.

– Ata mësojnë për sigurinë në internet kryesisht nga vetë ose miqtë e tyre, dhe në një masë të vogël nga njerëzit me njohuri profesionale.

Më shumë se mësuesi
Siguria e rrjetit sigurisht që është pjesë e kurrikulës norvegjeze, por një problem është se studentët shpesh ndihen më mirë se mësuesit dhe se shkollat ​​nuk janë mjaft të mira për të adresuar këtë.

Përveç kësaj, Malmedal beson se sigurimi i internetit si një objektiv arsimor në një program mësimor nuk është një përpjekje e fortë sepse mësimi mund të jetë tepër sporadik.

“Kjo është aq dinamike, dhe fëmijët duhet të shqyejnë në të menduarit e sigurisë në internet. Ata duhet vazhdimisht të mendojnë për të, të reflektojnë, të diskutojnë dhe të bëhen të ndërgjegjshëm. Unë nuk e kuptoj se si ta trajtoj atë pa që askush të vendoset rregullisht me ta, “thotë ai.

Mos i leni asgjë fëmijëve
Ashtu si me arsimin tjetër, Malmedal beson se kjo duhet të jetë një përgjegjësi e përbashkët midis shkollës, e cila duhet të japë arsimimin e saj në sigurinë e internetit si dhe prindërit.

– Nxitja e prindërve është që të përpiqen të jenë të pranishëm në jetën digjitale të fëmijëve. Mos e leni arenën te fëmijët vetë – atëherë do të jetë një lloj ligji i xhunglës.

Natyrisht, fëmijët kanë të drejtën e privatësisë, por duhet të peshojnë këtë kundër rreziqeve me të cilat ata janë të ekspozuar “, thotë ai.

“Ju nuk mund t’i thoni një 15-vjeçari se ai nuk do të ndajë fjalëkalimin e tij, sepse ai do ta bëjë atë gjithsesi. Por ju mund të uleni dhe të thoni: “Kë besoni? A e ndërroni fjalëkalimin më pas? “Duke biseduar rreth këtyre gjërave, ata do të kuptojnë më mirë atë që mund të dëshironi të bëni dhe jo.

Be the first to comment

Leave a Reply