Hungari  ja qe pritet ne kufi 

Hungaria ndërton gardhin e ri të kufirit të teknologjisë së lartë – me pak migrantë në horizont

Hungari  ja qe pritet ne kufi

GARA, Hungari – Një pengesë e re e frikshme po fillon të mbështetet në kufirin jugor të Hungarisë, i aftë për të shpërndarë goditje elektrike për emigrantët e padëshiruar dhe të armatosur me sensorë të nxehtësisë, kamera dhe altoparlantë që blurojnë në disa gjuhë.

Vendi ishte një pikë kalimi kryesore për qindra mijëra njerëz që hynin në Evropë në kulmin e krizës së emigrantëve në vitin 2015. Një gardh i parë razorwire dhe ligje të reja të ashpra kanë shkurtuar hyrjet në një rrjedhje, por Budapesti nuk po merr ndonjë shanset.

“Vëmendje, vëmendje. Unë po ju paralajmëroj që jeni në kufirin hungarez “, thonë altoparlantët në anglisht, arabisht dhe farsi nga pengesa e re.

“Nëse dëmtoni gardhin, kaloni në mënyrë të paligjshme ose tentoni të kaloni, llogaritet të jetë një krim në Hungari. Unë po ju paralajmëroj që të ndaloni nga kryerja e këtij krimi. Ju mund të dorëzoni kërkesën tuaj për azil në zonën e tranzitit. ”

“Zonat e tranzitit” janë dy pika kufitare ku një numër i vetëm 10 migrues në ditë lejohet ligjërisht. Grupet e të drejtave thonë se ato janë tërësisht të papërshtatshme dhe, duke krijuar një ngushtim kaq të ngushtë, mund të jenë të paligjshme.

Gardhi i ri i ndriçuar prej çeliku i përforcuar me çelik do t’i japë secilit që prek atë një goditje elektrike që burimet e mirë-informuara thonë se është e butë. Një rrugë e policisë do të vazhdojë mes tij dhe pengesës së vjetër.

Vetëm 10 km (6 milje) e strukturës së re është përfunduar, por zyrtarët thonë se 140 km (85 milje) të mbetura përgjatë kufirit me Serbinë do të përfundojnë në vetëm dy muaj, të ndërtuara kryesisht nga 700 të burgosur.
Kryeministri populist i Hungarisë Viktor Orban ka quajtur imigrimin masiv nga Lindja e Mesme dhe Afrika një kërcënim ekzistencial për mënyrën evropiane të jetës.

“Gardhi i parë ishte një zgjidhje e shpejtë nga qeveria, por jo si një njeri i përsosur, pasi trafikantët njerëzorë vijnë të pajisur me mjete për ta shkurtuar atë”, tha Laszlo Toroczkai, kryebashkiaku i fshatit kufitar Asotthalom, i cili fillimisht kërkoi që kufijtë të mbylleshin

Ai e quajti pengesën e re “shumë më serioze” dhe “absolutisht qetësuese”.

Patrullat kufitare parandalojnë qindra kalime çdo ditë dhe kapin emigrantë që e bëjnë atë në Hungari brenda disa miljeve të parë të kufirit, sipas autoriteteve.

Qeveria ka rezervuar 38 miliardë forintë (123 milionë euro) për gardhin e dytë. Shefi i stafit të Orbanit Janos Lazar tha të enjten se kostoja totale e përpjekjeve kufitare, duke përfshirë patrullat dhe zonat e tranzitit, ishte afër 1 miliard euro.

Be the first to comment

Leave a Reply